Hoppa till innehåll

Nytt fiskfoder testas i Boden – larver av överblivet bröd och frukt

Nytt initiativ för hållbar fiskodling

I Boden testas nu ett nytt fiskfoder för fiskodlingar, där larver uppfödda på överblivet bröd och frukt från livsmedelsbutiker används. – Det är ett lokalproducerat foder som är mer naturligt och mer likt det fiskarna äter ute i det fria, säger Catharina Ljungcrantz, projektkoordinator.

Problem med traditionellt fiskfoder

En stor del av industrifiskets fångster i Österjöområdet går till mat i norska laxodlingar. Detta är bara ett av flera problem kopplade till traditionellt fiskfoder. Det nya fodret i Boden syftar till att adressera dessa utmaningar.

Testning och social dimension

I maj är tanken att fodret ska testas i en av Vattenfalls fiskodlingar. Projektet har även en social dimension. I samarbete med Bodens kommun fungerar det även som en arbetsmarknadsinsats. – Vi slår två flugor i en smäll, säger Catharina Ljungcrantz.

Om projektet

Projektet genomförs inom ramen för DC Farming som finansieras och drivs i samarbete med Sunderby folkhögskola, Bodens kommun och Coompanion Norrbotten, med stöd från Europeiska socialfonden och Region Norrbotten.

Källa: SVT Norrbotten